Φίλιππος Θεοδωρίδης, Leftovers of a Landscape

Leftovers of a Landscape

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 19:00
Διάρκεια έως 12.11.2016

Leftovers of a Landscape

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016, 19:00
Διάρκεια έως 12.11.2016

Το παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με χαρά παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Φίλιππου Θεοδωρίδη «Leftovers of a landscape» στις 20 Οκτωβρίου 2016 με πίνακες ζωγραφικής και κολλάζ.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει για τη δουλειά του: «Στην προετοιμασία αυτής της έκθεσης, ακολούθησα την ενστικτώδη και φυσική ροπή των αδόμητων σκέψεων μου και επέτρεψα στον εαυτό μου να δοκιμαστεί σε παρορμητικές, μη-παραστατικές εικόνες. Ο κοινός άξονας αυτών των έργων είναι η φόρμα τους και τα χρώματα τους.

Ξεκινώντας να σχεδιάζω στην επιφάνεια, είτε σε χαρτί είτε σε καμβά, παρατήρησα την επαναλαμβανόμενη εμφάνιση κάποιων σχημάτων. Οι φόρμες αυτές εμπεριείχαν άλλοτε μια αρχετυπική σκοπιμότητα κι άλλοτε έναν δυσνόητο υπαινιγμό. Παρά τη συνεχή αμφισβήτηση που υποβόσκει στη διαδικασία μου, οι φόρμες αυτές επανεμφανίζονταν και εν τέλει επιβλήθηκαν στα έργα.

Στην εκ των υστέρων αποδόμηση αυτών των μορφών, συνειδητοποιώ πως επρόκειτο για οργανικά σχήματα που πηγάζουν από μορφές φυτών, τη γυναικεία φιγούρα ή και τοπία που αναπαράγονται καθημερινά μπροστά μας και από αυτά μας απομένει μια υποψία, μια αίσθηση παρά η εικόνα καθεαυτή. Ένα υποσυνείδητο ίζημα στο οποίο εγγράφεται η ανάμνηση και η επιθυμία ταυτόχρονα».

Ο Φίλιππος Θεοδωρίδης γεννήθηκε στην Κύπρο. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Λονδίνο (University of Surrey, Roehampton, 1999-2002) και συνέχισε στην Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, στο εργαστήριο του Γιάννη Ψυχοπαίδη (2003-2008). Ως εικονογράφος έχει κερδίσει το κρατικό βραβείο εικονογράφησης λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά (Κώστας Πετρίδης, «Η μαθητευόμενη ψυχούλα και ο κακός ο λύκος», εκδ. Μυκρόκυκλος), 2014 και το βραβείο ΕΒΓΕ, για την εικονογράφηση διαφήμισης (Κομμωτήριο, Bold Ogilvy & Mather), 2016. Έχει κάνει 5 ατομικές εκθέσεις (Αθήνα και Λευκωσία) κι έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.