In Need of Transformation

Νάσια Ιγγλέση και το Studio ΙΝΙ

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 27 Οκτωβρίου 2018
Εγκαίνια: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 7:00 μμ
ΜΑΡΤΙΝΟΣ, Πινδάρου 24, Κολωνάκι

Νάσια Ιγγλέση και το Studio ΙΝΙ

Διάρκεια έκθεσης: 4 – 27 Οκτωβρίου 2018
Εγκαίνια: Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018, 7:00 μμ
ΜΑΡΤΙΝΟΣ, Πινδάρου 24, Κολωνάκι

Ο ΜΑΡΤΙΝΟΣ με μεγάλη χαρά φιλοξενεί την έκθεση γυάλινων γλυπτών ‘In Need of Transformation’ της Νάσιας Ιγγλέση- Studio INI που παρουσιάστηκε στο Victoria & Albert Museum, στα πλαίσια του London Design Festival 2017. Πρόκειται για ένα σχεδιαστικό πειραματισμό που ερευνά τη συμβατότητα του ψηφιακού αυτοματισμού με τη χειροτεχνία και την υλικά οδηγούμενη διαίσθηση στην τέχνη, ώστε να δημιουργήσει μία ύλη, η οποία μεταλλασσόμενη μεταμορφώνει το χώρο.

«Η ανάγκη για μεταμόρφωση» αποτελεί ένα στάδιο της επιστημονικής μελέτης της Νάσιας στα πλαίσια του «augmented materiality» (επαυξημένη απτή πραγματικότητα), μια μετεξέλιξη της εικονικής πραγματικότητας (virtual and augmented reality). Αντί να δημιουργεί πλαστούς και άυλους κόσμους, χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία για να δημιουργήσει δυναμική ύλη και φυσικές δομές που έχουν τη δυνατότητα μεταμόρφωσης στον πραγματικό κόσμο.

Η Νάσια θεωρεί ότι η επαυξημένη πραγματικότητα θα πρέπει να είναι απτή, μια επαυξημένη υλικότητα η οποία απαντά στην ανάγκη μας για μεταμόρφωση. Μια μεταμόρφωση που βιώνουμε καθημερινά στη φύση και στο συνεχώς μεταβλητό ψηφιακό κόσμο, αλλά που λείπει σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά απτά σχέδια και την αρχιτεκτονική που δημιουργούμε.

Ένα από τα μέσα πειραματισμού της είναι το φυσητό γυαλί, το οποίο δημιουργεί μέσα από ένα καινοτόμο συνδυασμό αλγορίθμου (digital pneumatics) και καλλιτεχνικής χειρονακτικής καθοδήγησης (glassblowing). Στόχος της είναι να μελετήσει τη δημιουργία και συμπεριφορά του αρχαιότατου αυτού υλικού (ανακαλύφθηκε στη Μεσοποταμία και την Αρχαία Αίγυπτο πριν 4,500 χρόνια) μέσα στα πλαίσια της τεχνολογίας και της τέχνης.

Tα εκθέματα του ‘In Need of Transformation’ προβάλουν την έμφυτη ικανότητα του γυαλιού να μεταμορφώνεται και να μεταμορφώνει. Όπως μπορεί το γυαλί να σχηματιστεί, να θρυμματιστεί, να ανακυκλωθεί, να λιώσει και να ανασχηματιστεί αναρίθμητες φορές ταυτόχρονα επίσης διαθέτει μια εγγενώς ευέλικτη δυνατότητα να μεταμορφώνει το χώρο στον οποίο κατοικεί, με αναρίθμητους τρόπους με τη μοναδική του ικανότητα να εγκολπώνεται, να διαθλά και να προβάλει εκ νέου το περιβάλλον του μέσα από το φως. Τα γυάλινα γλυπτά της, με τη βοήθεια του φωτός, αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους και μεταμορφώνουν το χώρο.

Πέραν όμως της επιστημονικής διατριβής, το αποτέλεσμα είναι καλλιτεχνικά άρτιο. Τα γυάλινα γλυπτά κινούνται με μηχανισμούς, διαθλάσουν το φως, και δημιουργούν μία εγκατάσταση η οποία μεταλλάσσεται με την ανθρώπινη παρουσία. Με έργο της, η καλλιτέχνης δημιουργεί διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στην επιστήμη και την τέχνη. Κίνητρό της είναι να σχεδιάζει στα πλαίσια της επιστημονικής πρωτοπορίας και να ασχολείται με την τέχνη σε όλα τα ερευνητικά πεδία που σχετίζονται με την ύλη, το νου και τη φύση.
Η Νάσια Ιγγλέση (Nassia Inglessis) είναι καλλιτέχνης, designer και μηχανολόγος (Engineer), με σπουδές στη Μηχανολογική Επιστήμη (Oxford University) και την Τέχνη και το Σχέδιο (The Royal College of Art & MIT Media Lab).

Στο Λονδίνο και την Αθήνα, με δική της πρωτοβουλία, έχει ιδρύσει το Studio INI, ένα πειραματικό Studio σχεδιασμού με ανθρωποκεντρική προσέγγιση, το οποίο, με διάφορες διαδραστικές εγκαταστάσεις, έχει αποκτήσει ήδη σημαντική παρουσία στα πράγματα διεθνώς (London Design Biennale 2018, Μουσείο Victoria & Albert - V & A, Μιλάνο εβδομάδα σχεδιασμού-- Salone de Mobile, MIT Boston). Τόσο η ίδια όσο και οι σχεδιαστές του Studio INI κατευθύνονται στην αντιμετώπιση της τεχνολογίας ως σύνθετη δομή που αποτελείται από τα στοιχεία της τέχνης και του λόγου / επιστήμης.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2018, παρουσίασε το έργο «ΑΝΥΠΑΚΟΗ» στην κεντρική αυλή του Somerset House, αντιπροσωπεύοντας την Ελλάδα στο London Design Biennale 2018. Η εγκατάστασή του Studio INI αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα εκθέματα και έχει προσελκύσει τα θετικά σχόλια του διεθνή τύπου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10:00-15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-20:00.