Γιάννης Θεοδωρόπουλος - Έκθεση φωτογραφίας

20 Οκτωβρίου- 22 Νοεμβρίου 2008

20 Οκτωβρίου- 22 Νοεμβρίου 2008

Το Παλαιοπωλείο ΜΑΡΤΙΝΟΣ φιλοξενεί στο χώρο του την έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Θεοδωρόπουλου καλύπτοντας ένα χρονικό πλαίσιο από το 1999, με τα πρώτα θερμοκήπια, έως το 2008, με εικόνες βγαλμένες από τον προσωπικό του χώρο.

Η θεματική των θερμοκηπίων που τον απασχόλησε ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί και στην μετέπειτα καλλιτεχνική του πορεία με εσωτερικά ρούχων και χώρων, όπως το εσωτερικό ενός παντελονιού ή ο ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στον καναπέ και το πάτωμα. Οι φωτογραφίες του Θεοδωρόπουλου διακρίνονται για την έλλειψη περιγραφικότητας και την εστίαση σε απεικονίσεις «μικροσυμβάντων». Αυτά τα αποσπασματικά στιγμιότυπα της καθημερινότητας ξεχωρίζουν για την αλλόκοτη οπτική που επιλέγει ο καλλιτέχνης, μετατρέποντας τον οικείο χώρο του σπιτιού του σε κάτι το ανοίκειο ταξιδεύοντας μας σ’ έναν Άλλο χώρο. Χωρίς να παραποιεί την πραγματικότητα, αλλά εστιάζοντας το βλέμμα του εκεί όπου το θέμα μοιάζει ανύπαρκτο, όπως για παράδειγμα το πόδι ενός επίπλου πάνω σ’ ένα μωσαϊκό δάπεδο, ο Θεοδωρόπουλος κρατά τις αποστάσεις του απέναντι στο φανταχτερό και το εντυπωσιακό. Αυτή η εμμονή του να ανακαλύπτει οπτικές γωνίες μέσα στο χώρο του σπιτιού του εξερευνώντας τον εκατοστό προς εκατοστό, ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με μια πραγματικότητα την οποία διαρκώς μεταλλάσσει εμμένοντας σε μια πιστή καταγραφή της. Χωρίς να αναζητά την αισθητικοποίηση της καθημερινότητας, ο Θεοδωρόπουλος την αναμοχλεύει διαρκώς εφευρίσκοντας συστηματικά νέες απεικονίσεις της. Αυτές οι λεπτομέρειες επιδιώκουν να καταγράψουν έναν βιωμένο, εσωστρεφή χώρο. Ο χώρος του σπιτιού του παίρνει αδιάκοπα και αβίαστα πολλαπλά πρόσωπα, καθιστώντας τον εύπλαστο και διαρκώς μεταλλασσόμενο. Ο Θεοδωρόπουλος καταφέρνει να δημιουργήσει μια διαλεκτική ανάμεσα σε μια αλλότρια ατμόσφαιρα με οικείες αναφορές, δημιουργώντας φωτογραφίες που ξεχωρίζουν για την αποσπασματικότητά τους, τον ελλειπτικό τους χαρακτήρα, την γεωμετρική σύνθεση και το λιτό τους λεξιλόγιο.

Η έκθεση του Γιάννη Θεοδωρόπουλου εντάσσεται στον κύκλο των Μετατοπίσεων που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού.